Bron: CentERpanel 2021. Toelichting: 2523 respondenten.
Bekendheid met de digitale euro blijkt de bereidheid te verhogen dat iemand de digitale euro wil gaan gebruiken om mee te betalen. Bijna de helft van de Nederlanders is bekend met de term digitaal centralebankgeld, waartoe digitale euro’s behoren, al geven de meesten wel aan niet precies te weten wat hiermee wordt bedoeld. 53% heeft nog nooit gehoord van digitaal centralebankgeld, 33% heeft hier wel van gehoord maar weet niet wat ermee wordt bedoeld en 13% weet ook wat hiermee wordt bedoeld. Nederlanders zijn beter bekend met andere, reeds bestaande vormen van geld, zoals contant geld (98%), digitaal geld (84%) en publiek en privaat geld (53%).
Privacy en veiligheid zijn belangrijk
Consumenten in Nederland willen een rekening voor digitale euro’s gaan aanhouden als deze een zeer goede bescherming van hun privacy biedt en de kans op diefstal en fraude van hun tegoeden erop tot een minimum beperkt wordt. Deze bevindingen sluiten aan bij die van de op 14 april gepubliceerde publieke consultatie over de digitale euro van de ECB onder burgers en professionele partijen. De meest genoemde reden waarom het volgens het Nederlandse publiek zinvol kan zijn om een digitale euro in te voeren is dat centrale banken in tegenstelling tot commerciële banken geen winstdoelstelling hebben. Hierdoor kan de digitale euro een betrouwbare aanvulling zijn op contant geld en op de bestaande elektronische betaalinstrumenten, en leidt invoering ervan tot meer keuze voor consumenten. Hoewel DNB vooral de interesse onder Nederlanders naar de betaalmogelijkheden met digitale euro’s heeft onderzocht, heeft zij ook aandacht besteed aan spaarmogelijkheden. Hieruit blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders geld zou willen sparen op een spaarrekening voor digitale euro’s als de rentevergoeding gelijk zou zijn aan die op een standaardspaarrekening. Het Eurosysteem is overigens niet voornemens om te voorzien in spaarrekeningen voor digitale euro’s.
Vervolg
DNB zal de komende tijd met regelmaat onderzoek naar de digitale euro blijven doen. Zij sluit daarbij aan op de fasering van het gezamenlijke digitale euro project van de ECB en alle nationale centrale banken in het Eurosysteem. In dat samenwerkingsverband wordt medio 2021 besloten over verder onderzoek naar de vereisten en vormgeving van een digitale euro.