Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Vijf vragen over de bankenonrust

Achtergrond

Recent zijn meerdere banken in de VS en Zwitserland ten onder gegaan. Dat kan tot zorgen leiden. DNB constateert dat Nederlandse banken er goed voor staan. En onderzoekt of strengere regels nodig zijn.  

Gepubliceerd: 10 mei 2023

Zuidas met trein

Waarom ging het mis bij meerdere buitenlandse banken?

Bij Credit Suisse kwam dat vooral door slecht bestuur en slecht risicobeheer. Hoofdoorzaak bij de kleinere banken in de Verenigde Staten was de gestegen rente. Daar hadden die banken niet goed op ingespeeld. Bovendien staan de kleinere Amerikaanse banken onder minder streng toezicht. De strengste regels gelden alleen voor de allergrootste Amerikaanse banken.  

Kunnen ook banken in Nederland kopje onder gaan?  

Ja, dat kan.  Maar Nederlandse banken hebben stevige buffers en voldoende geld in kas. De Europese Centrale Bank houdt toezicht op de grootste banken; de kleinere staan onder toezicht van DNB.  De toezichthouders controleren of banken zich aan de regels houden en grijpen in waar nodig. En de regels zijn de laatste jaren veel strenger geworden. Dit alles vermindert het risico dat er iets misgaat. Maar het is geen garantie. Ook hier kan een bank ten onder gaan. Een bank kan bijvoorbeeld failliet worden verklaard of door een andere bank worden overgenomen. DNB zorgt ervoor dat dit geordend verloopt.  

Lees ook: Wat als het toch misgaat  

Is mijn geld veilig als een bank failliet gaat? 

Ja. Mocht een bank failliet gaan, dan zorgt DNB dat u uw geld terugkrijgt. Van 1 cent tot maximaal € 100.000 per persoon, per bank. Dat kan binnen tien werkdagen. Dit is de zogenoemde depositogarantie (DGS). Alle banken die in Nederland actief zijn, worden beschermd door de depositogarantie. Die is er om rekeninghouders te beschermen. 

Geruchten op social media kunnen leiden tot een bankrun. Valt daar iets tegen te doen? 

Bij Silicon Valley Bank haalden klanten in één dag $42 miljard weg: dat was bijna een kwart van het totale spaartegoed. Daaruit blijkt hoe snel geruchten zich verspreiden via social media. En hoe snel klanten met een klik op de muis hun geld kunnen opnemen, zodat hun saldo onder de maximale depositogarantie uitkomt. DNB onderzoekt daarom of de eisen aan banken strenger moeten worden. Het kan zijn dat ze meer geld in kas moeten hebben om beter bestand te zijn tegen hele snelle opnames van heel veel klanten tegelijkertijd.  

Wat gaat DNB nu doen?  

Een van de lessen is dat streng toezicht en strenge regelgeving nodig zijn én blijven. Toezichthouders blijven dan ook scherp controleren hoe banken ervoor staan. Er zijn internationaal afspraken gemaakt over strengere kapitaaleisen voor banken. DNB roept de Europese Commissie op om deze afspraken snel op te nemen in de wetten. De recente problemen bij buitenlandse banken roepen de vraag op of deze eisen voldoende zijn. Daarom onderzoekt DNB samen met toezichthouders in andere landen of er aanpassingen nodig zijn.  

Meer informatie 

DNB-directeuren Olaf Sleijpen en Steven Maijoor gingen woensdag 10 mei in de Tweede Kamer in gesprek over risico’s in de financiële sector. Dit op initiatief van de vaste commissie Financiën van de Tweede Kamer. De toelichting van DNB-directeuren Olaf Sleijpen en Steven Maijoor lees je hier. 

Wil je weten wat DNB doet als een Nederlandse bank zwaar in de problemen komt? Lees Depositogarantie, de brandweer voor ons spaargeld en bekijk onze pagina over resolutie. 

Ontdek gerelateerde artikelen