Figuur 1 laat zien hoe veel vaker kwetsbaarheden voorkomen bij onzekere werkenden dan bij de hele populatie. Bron: DNB, CBS Microdata.
Onzekere werkenden blijven soms lang in die positie hangen
Tijdelijke contracten worden vaak gezien als opstap naar een vast contract en dus naar meer zekerheid. De onzekere positie is dan slechts tijdelijk. Voor een deel van de onzekere werkenden blijkt deze positie echter hardnekkig.
Een kwart van de onzekere werkenden van 2012 had in 2020 nog steeds een laag inkomen, veelal als flexwerker of zelfstandige (10%) of had geen werk (10,1%). Slechts iets minder dan een kwart van de mensen die in 2012 onzekere werkende was, had in 2020 inmiddels een vast contract en een inkomen boven de 120% van de armoedegrens.
Bijna een derde behoudt weliswaar een onzekere positie, maar ziet het inkomen wel groeien. In deze groep zitten veel zelfstandigen. Voor hen is het beeld genuanceerder omdat veel van hen mogelijk bewust voor zelfstandig ondernemerschap hebben gekozen en hun arbeidsmarktpositie niet kwetsbaar hoeft te zijn. Wel hebben zij minder zekerheden bij arbeidsongeschiktheid en pensioen. Bovendien heeft onder andere de coronacrisis laten zien dat zelfstandigheid de nodige onzekerheid kan opleveren bij een terugval in inkomen.
Figuur 2 - Een derde van de onzekere werkenden ontgroeit hun positie niet