De huidige economische crisis wordt niet veroorzaakt door onevenwichtigheden in de financiële sector. Dit maakt deze crisis anders dan de financiële crisis van ruim 10 jaar geleden. Overheden hebben een hoop verlichtende maatregelen genomen die de initiële schok helpen op te vangen. De maatregelen zorgen er echter ook voor dat de volle impact van de economische crisis voor banken vertraagd naar voren komt. Zo hebben banken voor een deel van hun leningenboek geaccepteerd dat betalingen tijdelijk werden opgeschort. Een groot deel van de klanten is in staat hun lening alsnog terug te betalen. Dat legt bij banken de nadruk op het tijdig erkennen van betalingsproblemen, en mogelijk ook op aanpassingen in hun voorzieningenbeleid.
Banken gaan crisis in met meer kapitaal
Banken zijn de coronacrisis ingegaan met meer kapitaal dan voor de financiële crisis in 2008/09. Dit is het resultaat van hogere kapitaaleisen die in de afgelopen jaren zijn opgelegd. Hierdoor zijn banken ditmaal beter in staat geweest om de economie te blijven ondersteunen. In aanvulling hebben beleidsmakers, waaronder DNB, in reactie op de corona-uitbraak maatregelen genomen waardoor banken meer ruimte kregen om de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens op peil te houden. Daarnaast hebben banken gehoor gegeven aan de dringende oproep van de ECB en DNB om in 2020 geen dividend uit te keren en geen eigen aandelen in te kopen. Voor alle banken onder ECB toezicht, waaronder de Nederlandse grootbanken, is hierdoor zo’n EUR 27,5 mrd aan kapitaal in de sector gebleven.
Veel maatregelen om gevolgen Corona te beperken
Verder zijn ook maatregelen genomen die impact hebben op de leningen op bankbalansen. Zo heeft de overheid garantieregelingen ingericht waardoor banken minder kredietrisico lopen op nieuwe leningen die zij verstrekken (zie ook figuur 1a) en hebben klanten van banken direct financiële steun van de overheid ontvangen. Daarnaast hebben banken betalingsuitstel (ook wel ‘moratoria’ genoemd) afgegeven waardoor het klanten tijdelijk werd toegestaan om geen rente en/of aflossing te betalen op hun lening. Klanten kregen hierdoor tijd om de directe gevolgen van de lockdown op hun ondernemingen in kaart te brengen, zonder het risico te lopen als wanbetaler geregistreerd te worden.