Vijfde EU-brede stresstest voor verzekeraars
De 2021 EIOPA stresstest is de vijfde EU-brede stresstest voor verzekeraars, die door EIOPA is uitgevoerd met als doel de veerkracht van de verzekeringssector te beoordelen en kwetsbaarheden te detecteren. Aan de stresstest namen 44 Europese verzekeraars deel, waaronder Aegon, Nationale Nederlanden en Achmea. Aanvullend hebben ook ASR en Athora op nationaal niveau aan de stresstest deelgenomen; deze zitten niet in de EIOPA cijfers.
COVID-19 scenario
In de stresstest is de gevoeligheid voor een langdurend COVID-19 scenario in een lage rente omgeving onderzocht. In dit scenario is sprake van een significante verlaging van de swaprentes, divergentie in overheidsrentes, toenemende creditspreads en een stevige daling van aandelen-, onroerend goed- en commodity-markten. Het scenario is door EIOPA gecomplementeerd met sectorspecifieke verzekeringstechnische schokken.
Nederlandse verzekeraars weerbaar tegen het stressscenario
De uitkomsten van de kapitaalcomponent van de stresstest laten zien dat de gemiddelde activa-over-passiva ratio van de deelnemende verzekeraars zowel voor als na doorrekening van het stressscenario boven de 100% ligt, zie Figuur 1. Dit weerspiegelt de weerbaarheid van de sector voor het voorliggende scenario; verzekeraars hebben voldoende activa om de verplichtingen aan de polishouders te dekken.
Ook komt naar voren dat de impact van het stressscenario op Nederlandse verzekeraars beperkter is dan het Europese gemiddelde. Dit wordt met name veroorzaakt door de mate waarin Nederlandse verzekeringsgroepen hun renterisico hebben afgedekt, wat leidt tot een waardestijging van de netto rentederivatenpositie.
Daarnaast hebben de Lange Termijn Garantiemaatregelen (LTG-maatregelen) en Overgangsmaatregelen (OM) zowel voor Nederlandse als voor Europese verzekeraars een significante schokabsorberende werking.
Figuur 1 - Activa-over-passiva voor de vijf Nederlandse verzekeraars versus de 44 participanten aan de EIOPA stresstest in de uitgangspositie en na toepassing van het stressscenario, zowel voor als na de impact van de LTG-maatregelen en OM