4. Kloof tussen huurders en eigenaren
Deelnemers zoeken naar manieren om de positie van huurders ten opzichte van kopers wat meer gelijk te trekken. Ze kijken daarbij naar de overheid. Die zou enerzijds huurders in het middensegment kunnen steunen met subsidies en anderzijds vermogen en huurinkomsten zwaarder kunnen belasten. De overheid zou ook sneller voort kunnen maken met het verder afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. Ook wordt gesuggereerd om de koopwoning naar Box 3 te verplaatsen en de erfbelasting te verhogen. Hetzelfde geldt voor de overwaarde bij verkoop. Die mag net als in Zwitserland belast worden om de prijzen te dempen, aldus een deelnemer.
5. Verduurzamen is nodig
‘Laat verhuurders alleen nog maar verhuren met de energiekosten inbegrepen. Zo ligt het risico bij de verhuurder en worden ze geprikkeld om te verduurzamen’, is het voorstel. Dat is niet zonder risico, zo reageert een verhuurder: ‘Als ik dat doe gaat de student in zijn onderbroek achter de laptop zitten, met kachel op 23 en het raam open’. Ook wordt de bouw van flexwoningen geopperd, kleine, duurzame woningen die makkelijk ergens neergezet en verplaatst kunnen worden.
6. Creatieve ideeën voor hypotheken
Ook op het gebied van hypotheken kwamen er originele ideeën bovendrijven. Zo blijkt er veel onduidelijkheid te zijn bij hypotheekverstrekkers na echtscheiding bijvoorbeeld. Dat mag helderder. Creatieve suggesties waren er ook voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en de hypotheeknormen. Voor de NHG werd voorgesteld om startersleningen met de NHG te integreren en een regionale NHG-grens te introduceren, omdat er grote regionale prijsverschillen zijn. Bij hypotheeknormen werd voorgesteld om ze anticyclisch te maken: ‘verkrap ze in een stijgende markt en verruim ze in een dalende markt’. Ook werd voorgesteld om rentekorting op basis van loan-to-income (LTI) te geven, oftewel geef iemand rentekorting als het inkomen stijgt.
Alle genoemden ideeën bieden stof tot nadenken voor DNB als economisch adviseur en toezichthouder.
DNB-directeur Olaf Sleijpen nam namens De Nederlandsche Bank alle adviezen in ontvangst: