Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Groeiende geopolitieke risico’s hebben impact op de financiële sector

Persbericht

De toegenomen internationale spanningen kunnen een impact hebben op financiële instellingen. Dat zegt De Nederlandsche Bank vandaag bij de presentatie van haar toezichtvisie voor 2025-2028 en een studie naar de effecten van  geopolitieke risico’s op financiële instellingen.

Gepubliceerd: 11 november 2024

Nieuwsbericht Voor De Sector Toezicht Studie Gure Wereld ANP 506607445

“Het is al een aantal jaren niet meer vanzelfsprekend dat internationale betrekkingen Nederland en Europa gunstig gezind zijn”, zegt DNB-directielid Steven Maijoor. Hij roept financiële instellingen als banken, verzekeraars en pensioenfondsen op om geopolitieke risico’s proactief te identificeren en hun operationele weerbaarheid te borgen. Daarnaast is het belangrijk dat instellingen over voldoende buffers beschikken voor het geval geopolitieke ontwikkelingen tot financiële risico’s leiden.

Aandacht voor cyberweerbaarheid

Vanwege het steeds complexer wordende dreigingslandschap is het volgens Maijoor noodzakelijk om extra aandacht te hebben voor cyberweerbaarheid. Hij juicht de komst van de Digital Operational Resilience Act (DORA) dan ook toe. Deze Europese wetgeving moet de digitale weerbaarheid van de financiële sector vergroten, onder meer via scherpere eisen aan het beheersen van risico’s bij de uitbesteding aan ICT-dienstverleners.

Van vrijhandel naar protectionisme

De toezichthouder ziet dat internationale samenwerking en vrijhandel de afgelopen jaren hebben plaatsgemaakt voor protectionisme, fragmentatie en blokvorming tussen landen en regio’s. Die ontwikkeling gaat gepaard met handelsbelemmeringen, de verstoring van mondiale toeleveringsketens en een toegenomen inzet van financiële sancties. Door geopolitieke onrust neemt de kans op onverwachte economische schokken bovendien toe.

Als handelsland bij uitstek is Nederland extra gevoelig voor groeiende geopolitieke spanningen. Financiële instellingen kunnen hier op diverse manieren door worden geraakt. Door een cyberaanval, als gevolg van sancties, via hun beleggingsportefeuille of door leningen aan bedrijven die hier kwetsbaar voor zijn. De komende jaren vormen geopolitieke risico’s en hun invloed op financiële instellingen dan ook een belangrijk aandachtsgebied binnen het toezicht van DNB.

Belang van een sterk Europa

Een sterk Europa met een goed functionerende interne markt vormt een belangrijke bron van bescherming tegen geopolitieke risico’s. Op financieel-economisch gebied vraagt dit volgens DNB in elk geval om het vervolmaken van de Europese banken- en kapitaalmarktunie. Dit draagt bij aan een sterker en meer gevarieerd financieel stelsel. Ook voor effectief toezicht is samenwerking op Europese schaal noodzakelijk, stelt Maijoor. 

Journalisten kunnen voor meer informatie contact opnemen met woordvoerder Corina Ruhe: c.a.m.ruhe@dnb.nl of 06 – 55 41 83 51

Visie op Toezicht 2025 - 2028

698KB PDF
Download Visie op Toezicht 2025 - 2028

Toezicht in beeld 2024 - 2025

510KB PDF
Download Toezicht in beeld 2024 - 2025

Weerbaar in een gure wereld

505KB PDF
Download Weerbaar in een gure wereld

Ontdek gerelateerde artikelen