Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Saldo lopende rekening stabiel, ondanks groter exportoverschot

Nieuws

Het overschot op de lopende rekening van de Nederlandse betalingsbalans bedroeg in het tweede kwartaal van 2024 € 24,8 miljard en was daarmee nagenoeg gelijk aan dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit nieuwe cijfers van DNB. Onderliggend steeg het handelssaldo, met name door dalende invoerprijzen op energie. Daartegenover staat dat Nederland minder winsten uit het buitenland ontving.

Gepubliceerd: 23 september 2024

Mensen kijken naar een groot containerschip.

De lopende rekening omvat de invoer en uitvoer van goederen en diensten en daarnaast grensoverschrijdende inkomensstromen zoals winsten, lonen en rentes. De lopende rekening is onderdeel van de betalingsbalans, waarin alle transacties tussen Nederland en het buitenland in een bepaalde periode worden weergegeven en die daarmee inzicht biedt in de economische situatie van Nederland. Zie voor meer uitleg ook het dashboard over de betalingsbalans

Bron: statistieken DNB

Bij De Nederlandsche Bank stellen we onafhankelijk statistieken op over de Nederlandse financiële sector en economie. Dit artikel is gebaseerd op die cijfers. Meer informatie over onze statistieken en alle dashboards vind je op de Statistiek homepage.

Prijsdalingen energie drijven uitvoeroverschot op

Het uitvoeroverschot van de Nederlandse economie steeg in het tweede kwartaal met € 5,8 miljard ten opzichte van een jaar eerder, tot € 34,2 miljard.

Opvallend zijn de prijsdalingen bij de invoer van goederen: de waarde van de Nederlandse goedereninvoer daalde met 4,3%, terwijl de hoeveelheid ‘slechts’ met 1,8% afnam. Deze waardedaling zat met name op aardgas en elektriciteit, waarvan de prijzen sterk daalden. Omdat Nederland een netto-importeur is van energie, steeg daardoor het uitvoeroverschot.   

Het is het vijfde kwartaal op rij waarin de waarde van zowel de import als export van goederen daalde. De afname zat met name bij buurlanden, zoals Duitsland en Frankrijk (import) en Groot-Brittannië en België (export).

Minder winsten uit het buitenland, rentebeeld positief

Het primaire inkomenssaldo, dat onder meer bestaat uit grensoverschrijdende winsten, lonen, en rentes, kwam in het tweede kwartaal uit op een negatief bedrag van € -8,5 miljard, € 5,2 miljard lager dan een jaar eerder. Zo'n € 3 miljard daarvan betreft de grensoverschrijdende lonen. Nederlandse bedrijven betalen al jaren structureel meer loon aan buitenlandse werknemers, dan buitenlandse bedrijven aan Nederlandse huishoudens.

De winsten van buitenlandse dochters van Nederlandse bedrijven daalden met € 5,3 miljard, terwijl Nederland wel € 1,5 miljard euro meer uitkeerde aan buitenlandse eigenaren dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.  

Het rentebeeld had afgelopen kwartaal een positief effect op het saldo lopende rekening: de inkomsten namen toe (€ 2,0 miljard) en de betalingen namen af (€ 1,2 miljard) ten opzichte van een jaar eerder.

Extern vermogen gedaald

De netto externe vermogenspositie bestaat uit het saldo van alle claims van Nederland op het buitenland enerzijds, en claims van het buitenland op Nederland anderzijds.

Deze netto externe vermogenspositie van Nederland was medio 2024 € 469,4 miljard. Dat is 4,7% lager dan een kwartaal eerder. Een van de redenen achter deze daling waren de beursontwikkelingen: stijgende koersen zorgden voor een toename van de claim van buitenlandse eigenaren op Nederlandse niet-financiële bedrijven van € 34,8 miljard.

Tevens was er afgelopen kwartaal een sterke afname van € 37 miljard in de vordering van De Nederlandsche Bank op andere centrale banken, ook wel het TARGET2-saldo genoemd. Ook dit zorgt voor een daling van het netto extern vermogen.

Ook het monetair goud van DNB is onderdeel van het extern vermogen. Door de sterke stijging van de goudprijs nam de waarde van het monetair goud toe met € 2,6 miljard, tot € 43,1 miljard.

Ontdek gerelateerde artikelen