Wat zijn securitisaties en gedekte obligaties?
Bij securitisaties worden leningen gebundeld en als obligaties herverpakt via speciaal daarvoor opgerichte ondernemingen. In Nederland gaat het daarbij overwegend om woninghypotheken. In dat geval worden de obligaties ‘Residential Mortgage-Backed Securities’ (RMBS) genoemd. Terugbetaling daarvan hangt alleen af van de onderliggende woninghypotheken.
Gedekte obligaties (‘covered bonds’) zijn door banken uitgegeven obligaties met – in Nederland – woninghypotheken als onderpand. Hierbij heeft de obligatiehouder een claim op de bank en daarnaast ook een bevoorrechte vordering op de woninghypotheken (zogeheten dubbel verhaalsrecht).
Wat is groen?
Bij deze cijfers over uitgiftes van groene securitisaties en gedekte obligaties gaat het om door de uitgevende instellingen zelf als groen bestempelde en gelabelde transacties op grond van eigen richtlijnen die aansluiten bij verschillende internationale standaarden. Voor de classificatie van groene obligaties bestaan er meerdere standaarden en instanties die deze certificeren, bijvoorbeeld het Climate Bond Initiative en de ICMA Green Bonds Principles. Over de vraag wanneer echt sprake is van ‘groene obligaties’ spelen echter nog discussies en bestaan dus nog geen eenduidige internationale normen.
Anders dan bij securitisaties (waar de groene hypotheken al zijn gekocht van de instelling die deze eerder heeft verstrekt), kunnen de opgehaalde gelden bij gedekte obligaties door de bank in sommige gevallen ook gebruikt worden voor andere duurzame doeleinden (breder dan het financieren van groene woninghypotheken, zoals bijvoorbeeld van andere energiezuinige gebouwen).