Minder contant aan de kassa
Het aandeel contante betalingen op het totale aantal kassabetalingen is tijdens de pandemie sterk gedaald. Dat blijkt uit het onderzoek op basis van betaaldagboekdata die in opdracht van DNB en Betaalvereniging Nederland (BVN) dagelijks worden verzameld. In de loop van april 2020 – vlak na aanvang van de pandemie – was het aandeel contante betalingen slechts 13%, terwijl dit aan het begin van 2020 nog 31% was. De verandering in betaalgedrag was het sterkste bij ouderen en in branches waar consumenten nog vaak contant betaalden – zoals recreatie en cultuur en straatverkopen. Een deel van de verandering in betaalgedrag is nog steeds zichtbaar; momenteel wordt 21% van de kassabetalingen met munten en bankbiljetten afgerekend.
Sterke toename voorkeur contactloos betalen
Tijdens de pandemie is het aandeel mensen met een voorkeur voor contactloos betalen sterk toegenomen, van 46% bij aanvang van de eerste lockdown naar 62% in januari. Met name contactloos betalen met de pinpas valt steeds vaker in de smaak. Bij 65-plussers heeft contactloos betalen het meest aan populariteit gewonnen. Het aandeel consumenten met een voorkeur voor traditioneel pinnen – pinnen met PIN code – nam aanzienlijk af, terwijl het aandeel consumenten dat het liefst contant betaalt maar beperkt daalde.
Blijvend effect verwacht
Naar verwachting zal de verandering in betaalgedrag die de pandemie teweeg heeft gebracht deels ook op lange termijn zichtbaar zijn omdat er onderliggend een sterkere voorkeur is gekomen voor contactloos betalen.
Meer weten?
Lees het DNB Working Paper Pandemic Payment Patterns van de hand van Nicole Jonker, Carin van der Cruijsen, Michiel Bijlsma en Wilko Bolt.