Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Nieuwe regels voor blootstellingen van banken aan cryptoactiva

Nieuwsbericht toezicht

Twee relevante nieuwe ontwikkelingen op het gebied van regelgeving voor cryptoactiva zijn van belang voor banken. Ten eerste bevat de Capital Requirements Regulation 3 (CRR3) een overgangsregime voor de directe blootstellingen van banken aan cryptoactiva. Deze nieuwe regelgeving is per 9 juli 2024 van kracht en DNB houdt hier toezicht op. Ten tweede heeft het Bazels Comité op 17 juli 2024 een herziening van de Bazel cryptostandaard gepubliceerd die op een later moment in Europese regelgeving wordt geïmplementeerd.  

Gepubliceerd: 18 juli 2024

Kleurrijke grafiek

Europese regels voor bancaire blootstellingen aan cryptoactiva 

Op 19 juni 2024 zijn de CRR3 en de Capital Requirements Directive 6 (CRD6) gepubliceerd. Dit pakket bevat nieuwe regels omtrent cryptoactiviteiten voor banken, waaronder een rapportage-, openbaarmakings-, en risicobeheerverplichting. Daarnaast komt er een overgangsregime voor de prudentiële behandeling van de directe blootstellingen van banken aan cryptoactiva.  

Hierbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de mondiale Bazel cryptostandaard en de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR). Dit overgangsregime is per 9 juli 2024 van kracht en bestaat uit een aantal specifieke risicogewichten voor verschillende categorieën cryptoactiva. Daarnaast geldt een limiet voor de directe blootstelling van banken aan de meest risicovolle cryptoactiva ter hoogte van 1% van het Tier 1-kapitaal van de bank. 

Herziening wereldwijde Bazel cryptostandaard

Het Bazels Comité heeft op 17 juli 2024 een aantal amendementen gepubliceerd op de Bazel cryptostandaard. Deze wereldwijde standaard bevat een prudentieel raamwerk voor de behandeling van directe blootstellingen van banken aan cryptoactiva. Voorbeelden van belangrijke wijzigingen zijn (i) een verduidelijking van de eisen die gelden voor reserve-activa van stablecoins die kunnen classificeren als group 1 (en daarmee een mildere kapitaalbehandeling krijgen) en (ii) een due diligence-eis voor banken om zorg te dragen dat ze een goed begrip hebben van het stabilisatiemechanisme van stablecoins alvorens ze als groep 1 te kwalificeren.  

De beoogde implementatiedatum van de herziene Bazel cryptostandaard is 1 januari 2026. De Europese Commissie publiceert medio 2025 een wetgevend voorstel om de volledige Bazel cryptostandaard in Europese regelgeving te implementeren. Aangezien de huidige directe blootstellingen van banken aan cryptoactiva nog gering zijn, en de ontwikkelingen op de cryptomarkten snel kunnen gaan, gaat het Bazels Comité twee à drie jaar na de implementatie van de Bazel cryptostandaard opnieuw het raamwerk tegen het licht houden om te bezien of verdere wijzigingen nodig zijn. 

Meer informatie