Achtergrond van de consultatie
De recente ervaring met de coronacrisis onderstreept de wenselijkheid van een direct vrij te geven kapitaalbuffer. Een dergelijke buffer geeft banken in economisch moeilijke tijden extra ruimte om verliezen op te vangen en de kredietverlening op peil te houden.
DNB heeft eerder (Overzicht Financiële Stabiliteit najaar 2021) aangegeven voornemens te zijn om voortaan een Contracyclische Kapitaalbuffer (CCyB) van 2% te hanteren in een standaard risico-omgeving. Daarmee wordt recht gedaan aan de inherente onzekerheid in het meten van cyclische systeemrisico’s. Om dit aangepaste beleid te kunnen uitvoeren, diende het analytisch raamwerk voor het vaststellen van de CCyB te worden aangepast.
Zoals eerder (maart 2020) aangegeven ziet DNB de CCyB in samenhang met overige kapitaaleisen voor banken. Om dubbeltellingen te voorkomen zal DNB bij het vaststellen van de P2G voor minder significante instellingen rekening houden met mogelijke overlap. Separaat zal DNB nog bezien in hoeverre de invoering van een CCyB verdere aanpassingen in de O-SII buffer voor significante instellingen rechtvaardigt.
Uitkomsten
Het herziene raamwerk is voorgelegd ter consultatie van 7 december 2021 tot 18 januari 2022. Er is één reactie binnengekomen bij De Nederlandsche Bank. Deze komt van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Naar aanleiding van de reactie van de NVB heeft DNB verder verduidelijkt dat ze bij het loslaten van de buffer een periode zal communiceren waarin DNB verwacht de buffer niet te verhogen. Daarbij zal DNB ook een justificatie geven voor deze periode. Een uitgebreidere reactie op de NVB is te vinden onderaan deze pagina. De consultatie is daarmee afgerond en voorts zal DNB het definitief vastgestelde raamwerk ter vaststelling van de CCyB in gebruik nemen.