Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Een zienswijze op een collectieve waardeoverdracht, waar en wanneer dien je die in?

Als een pensioenfonds gaat liquideren en op houdt te bestaan, is zij verplicht om eerst de opgebouwde pensioenrechten- en aanspraken van haar deelnemers naar een andere pensioenuitvoerder over te dragen. Dit heet een collectieve waardeoverdracht (cwo). DNB beoordeelt cwo’s en kan besluiten deze te verbieden. Voordat dit gebeurt, kunnen pensioendeelnemers (deelnemers, gewezen deelnemers, pensioengerechtigden en andere aanspraakgerechtigden) onder bepaalde voorwaarden via een zienswijze hun mening over de cwo met DNB delen. Dit moet binnen zes weken nadat het pensioenfonds de collectieve waardeoverdracht bij DNB heeft gemeld.

Een zienswijze is geen bezwaar

DNB gebruikt de zienswijzen van pensioendeelnemers als input voor de besluitvorming en houdt rekening met de informatie als die van toepassing is. Een zienswijze is dus niet hetzelfde als een bezwaar of een klacht en het indienen kan alleen onder bepaalde voorwaarden.

Wat zijn die voorwaarden?

Pensioendeelnemers moeten op twee manieren nadeel ondervinden van het besluit van DNB over de collectieve waardeoverdracht. Hen wordt gevraagd te onderbouwen dat ze er persoonlijk financieel nadeel van zullen ondervinden én dat de groep waar ze deel van uitmaken, er financieel nadeel van zal ondervinden. Zo’n onderbouwing kan bijvoorbeeld bestaan uit informatie van het pensioenfonds waaruit blijkt wat de gevolgen zijn van het besluit voor de pensioendeelnemer en de deelnemersgroep. DNB beoordeelt namelijk de gevolgen voor de verschillende deelnemersgroepen en niet voor de individuele pensioendeelnemers.

Waar staat de informatie over de collectieve waardeoverdracht van uw pensioenaanspraken of -rechten?

Als een fonds liquideert en verplicht is om de waarde over te dragen, moet zij dit aan deelnemers laten weten. Dit gebeurt doorgaans in de vorm van aan de deelnemers gerichte communicatie, of via meer algemene informatie op de website van het fonds.

Wat moet je doen als je een zienswijze wilt indienen?

Tot uiterlijk zes weken na het melden van de beoogde collectieve waardeoverdracht door het pensioenfonds kunnen deelnemers een zienswijze geven. Dit kan schriftelijk of mondeling. We adviseren om het schriftelijk te doen, zodat u alles overzichtelijk op een rij kunt zetten.  

U kunt een zienswijze geven door het formulier “Zienswijze collectieve waardeoverdracht” in te dienen.

Om een schriftelijke zienswijze te geven, kiest u in het formulier voor het indienen van een schriftelijke zienswijze en vult u de aanvullende vragen in. Om een mondelinge zienswijze te geven, kiest u voor mondelinge zienswijze en vult u uw telefoonnummer bij desbetreffende vraag in. DNB neemt dan op een later moment contact met u op om een belafspraak in te plannen.

En dan?

DNB gebruikt de informatie bij de beoordeling van de beoogde collectieve waardeoverdracht van het pensioenfonds. Zodra DNB een besluit heeft genomen, wordt dat aan het pensioenfonds gestuurd dat de melding heeft gedaan. DNB zal in dat besluit ook kort aangeven hoe met de zienswijzen is omgegaan. Pensioendeelnemers die een zienswijze hebben ingediend, krijgen een bericht over dit besluit op het opgegeven e-mailadres.

En een bezwaar indienen, kan dat ook?

Het geven van een zienswijze is niet hetzelfde als het maken van bezwaar tegen een besluit van DNB. Belanghebbenden kunnen bezwaar instellen tegen een besluit van DNB over collectieve waardeoverdrachten.

Lees hier meer over het maken van een bezwaar tegen een besluit van DNB.

Ontdek gerelateerde artikelen