Verder zijn in Figuur 1 schattingen van het Economisch Instituut voor de Bouw terug te vinden van de investeringskosten en energiebesparingen. Daaruit valt op te maken dat over het algemeen de premies redelijk overeenkomen met zowel de investeringskosten als de energiebesparingen. De enige uitzondering zijn woningen met label A, waar de premie dichterbij de energiebesparingen ligt. Dit komt doordat voor woningen met label A de investeringskosten de energiebesparingen duidelijk overstijgen.
De premie voor groene huizen is significant gestegen sinds 2015
Hoewel in Nederland de energielabels reeds in 2008 zijn geïmplementeerd, is de Nederlandse overheid meerdere malen in gebreke gesteld door de Europese Commissie voor het onvoldoende implementeren van het beleid rondom de energielabels. In 2015 is daarom het beleid aangepast, waarbij energielabels verplicht werden bij de verkoop van een huis. Daarnaast is het proces van aanvragen vergemakkelijkt.
Figuur 2 laat zien dat de premie vóór 2015 aanzienlijk lager was en in sommige jaren zelfs niet significant verschilde van 0. In 2015 is vervolgens een significante stijging zichtbaar van de premie, die piekt op bijna 10.000 euro. Aangezien de investeringskosten naar alle waarschijnlijkheid door de jaren heen eerder zijn afgenomen of stabiel zijn gebleven dan dat ze zijn toegenomen, kunnen we hieruit opmaken dat de premie pas na 2015 de investeringskosten goed lijkt te reflecteren.