Vluchtig spaargeld
En dat gaat vandaag de dag veel sneller dan in 2008. Na berichten op sociale media dat een bank in de problemen is, kan iedereen in de app van zijn bank heel snel spaargeld weghalen. Spaargeld is ‘vluchtig’, zeggen we dan. Dit zie je vooral bij spaargeld dat niet beschermd is via het zogenoemde depositogarantiestelsel. (De depositogarantie in Nederland zorgt ervoor dat je tot 100.000 euro per persoon krijgt terugbetaald als een Nederlandse bank omvalt.)
Bij de ‘onverzekerde deposito's’ moet je als klant dus veel beter oppassen. Mensen waarschuwen elkaar daarom als er problemen zijn bij hun bank. Sociale media spelen hier een rol, maar ook grote app-groepen. Bij Silicon Valley Bank werd na dit soort waarschuwingen in één dag tijd maar liefst 42 miljard dollar aan geld weggehaald, bijna een kwart van al het spaartegoed bij die bank.
Minder strenge regelgeving in de VS
Wat in de VS ook een rol speelde, is dat voor banken die voor Amerikaanse begrippen relatief klein zijn, veel minder strenge regelgeving geldt dan voor de grotere banken. In Europa passen we de regelgeving toe op alle banken, groot en klein. Dus ook als bij ons een bank niet enorm groot is, gelden dezelfde regels.
Wat leren we hier nu van?
Bij de ene bank (Credit Suisse) was al langer sprake van wanbeleid en hadden mensen dus weinig vertrouwen dat het goed zou komen. Bij de andere banken (in de VS) werden risico's niet goed afgewogen en ingedekt, en daarmee kon de boel niet goed worden opgevangen toen het misging. Daar bovenop hoefden de kleinere banken minder hoge buffers aan te houden voor als het mis zou gaan. Op het moment dat het daadwerkelijk fout liep, zag je dat mensen er geen vertrouwen in hadden dat het goed zou komen, en haalden ze hun geld weg, waardoor de problemen snel nog erger werden. Naast goed risicomanagement en voldoende buffers, speelt vertrouwen dus ook een grote rol bij het stabiel houden van banken. ‘Vertrouwen’ is dus net als ‘buffers’ ook zo’n belangrijk woord als het gaat om de stabiliteit van een bank.
En de Nederlandse banken?
Terug naar Nederland. Hoe staan de banken hier ervoor? En is de situatie bij ons vergelijkbaar met die bij de Amerikaanse banken? Allereerst een hoopvol verschil. Onze regels zijn de afgelopen jaren al een stuk strenger geworden. In Europa gelden stevige eisen aan wat banken aan kapitaal op hun balans moeten houden en wat ze in kas moeten hebben. Om te zien hoe een bank ervoor staat vergelijken we de omvang van dit kapitaal met de risico's die de bank loopt. Qua verhouding zitten Nederlandse banken rond het Europese gemiddelde.
Ook op het punt van de ‘kasreserves’ doen Nederlandse banken het goed; het gaat dan om geld en bezittingen die banken makkelijk en snel kunnen verkopen, ‘liquide maken’, heet dat. Genoeg reden dus om met vertrouwen naar de toekomst te kijken, maar gezien de risico’s blijven we wel waakzaam.
Hoe wantrouwen in de VS ook ons kan raken
Dat het hier op dit moment best goed zit, betekent niet automatisch dat dat altijd zo blijft. We zagen bijvoorbeeld dat de problemen ver weg (in de VS) effect hebben op banken elders in de wereld, ook op banken die er goed voorstaan. Dit zagen we met name aan de waarde van de aandelen van banken, die daalden. Beleggers vertrouwden het niet en namen het zekere voor het onzekere. Ze verkochten hun aandelen alvast voordat duidelijk was of de banken hier wel of niet in de problemen zaten. Doordat veel mensen dat deden, daalden de prijzen. Er was namelijk meer aanbod dan vraag. We zagen duidelijk dat als mensen zich zorgen maken om banken aan de andere kant van de wereld, dat dus ook kan doorwerken in de banken in Nederland. Of dat nou nodig is of niet. Het is daarom ook in ons belang dat banken aan de andere kant van de wereld veiliger zijn.
Wat gebeurt er in Bazel?
In het Zwitserse Bazel praten toezichthouders en centrale banken uit 28 landen meerdere keren per jaar over internationale regels en eisen die erop gericht zijn de bankenwereld solide te maken en te houden. Namens De Nederlandsche Bank is onze toezichtdirecteur Steven Maijoor lid van dit Bazels Comité. Hij adviseert en praat dus mee over de benodigde internationale maatregelen.
Veel internationale regels en standaarden zijn in Bazel al afgesproken, maar nog niet overal ingevoerd. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren, ook in Europa. En door de recente gebeurtenissen bij de Amerikaanse banken, vinden we dat bekeken moet worden of sommige eisen verder moeten worden aangescherpt. Bijvoorbeeld over kasreserves en hoe om te gaan met de risico’s van snel stijgende rentes.