Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Leestip: lees hier alles terug over betalen en cash

Nieuws

Zomer. Eindelijk tijd om de hangmat uit te rollen en het beste van de DNB-site nog eens terug te lezen. Dit bericht is de eerste in een reeks waarin we een aantal artikelen die dit jaar zijn verschenen voor je op een rijtje hebben gezet, gegroepeerd naar thema. We starten met betalen en cash.

Gepubliceerd: 19 augustus 2024

Vrouw ligt in een hangmat te lezen op haar iPad.

Mobiel betalen is in opmars. Ruim zeven van de tien betalingen aan de kassa waren in 2023 contactloos. Steeds meer contactloze betalingen gebeuren met een mobiele telefoon of smartwatch, zonder fysieke pinpas. Het traditionele insteken van een pinpas doen we steeds minder. Dit blijkt uit jaarlijks gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

Mobiel betalen in opmars

Het totaal aantal winkeliers en dienstverleners waar je niet met cash kunt betalen is ongewijzigd gebleven ten opzichte van vorig jaar. Maar in sommige sectoren zien we verschuivingen. Bij 25% van de parkeergelegenheden kun je niet meer contant betalen, een jaar geleden was dat nog 16%. Ook bij bioscopen en apotheken wordt cash minder vaak geaccepteerd.

Terugloop cash aan kassa gestagneerd, behalve bij parkeren, bioscoop en apotheek

Toch is er nog altijd een groep die graag contant betaalt. Tot onze verrassing geldt dat onder andere voor thuiswonende jongeren. Die groep betaalt een kwart van zijn bestedingen met contant geld.

Thuiswonende tiener betaalt nog opmerkelijk vaak contant

Tegelijk hebben tieners doorgaans de minste problemen met het uitgeven van contant geld. Over het algemeen vinden mensen het vervelend om geld uit te geven, zo blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. Hoe vervelend, hangt onder andere af van iemands geslacht, leeftijd en ook de manier van betalen kan de stemming kleuren.

Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent met cash

Ok, betalen doet pijn, en we doen het steeds meer mobiel maar af en toe toch ook nog met cash. Maar…wie betaalt wat? We hebben onderzocht hoe in man-vrouw-huishoudens in ons land de betaalrollen zijn verdeeld. Het blijkt dat vrouwen vooral de huishoudelijke kosten, zoals boodschappen, betalen, en mannen de grotere uitgaven, zoals hypotheekaflossing en belastingen. Maar dat is aan het veranderen: bij jongere generaties zijn die verschillen aanzienlijk kleiner, blijkt uit onderzoek van DNB.

Wie betaalt wat? Traditionele rolverdeling verdwijnt bij jongere generaties

Ontdek gerelateerde artikelen