Rente-inkomsten Nederlandse banken onder druk door de lage rente
Niet alleen verzekeraars en pensioenfondsen, maar ook banken zijn gevoelig voor een aanhoudend lage rente. De combinatie van dalende uitleentarieven en een feitelijke ondergrens op de spaarrente zorgt voor een neerwaartse druk op rente-inkomsten van Nederlandse banken. Wanneer de rentemarge daalt, kan dit de kredietverlening remmen en daarmee ook de monetaire transmissie belemmeren. De ECB zal deze bijwerking van het ruime monetaire beleid moeten afwegen tegen de mate waarin het monetaire beleid effectief is in het bereiken van prijsstabiliteit.
Probleemleningen Europese banken afwikkelen voor meer economische groei
Voor Europese banken met veel probleemleningen is het belangrijk dat zij deze afwikkelen. Deze probleemleningen tasten de weerbaarheid van het bankensysteem aan en belemmeren de economische groei. Snellere en goedkopere juridische procedures en een verdere harmonisering van Europese insolventiewetgeving zijn in dat licht wenselijk. Een verbeterde insolventiewetgeving werkt alleen goed om probleemleningen af te bouwen wanneer ook overige structurele problemen worden aangepakt. Het is belangrijk dat de markt voor het doorverkopen van probleemleningen verder wordt ontwikkeld.
Periode van onzekerheid door Brexit moet zo kort mogelijk duren
Hoewel de eerste cijfers slechts een gematigd negatief effect op de Britse economie laten zien, is de onzekerheid over de precieze gevolgen van de Brexit groot. De uiteindelijke gevolgen zullen in belangrijke mate afhangen van welke handelsverdragen gesloten worden tussen het VK en de EU. Als de Brexit tot een substantiële groeivertraging leidt, kan dit de financiële stabiliteit raken. Zo kan een groeivertraging het herstel van de Europese economie, het oplossen van probleemleningen in de financiële sector en het normaliseren van het monetaire beleid bemoeilijken. Vanuit het oogpunt van financiële stabiliteit is het wenselijk dat de periode van onzekerheid kort duurt.
Nederlandse economie en huizenmarkt in de lift, herstel moet worden gebruikt voor hervormingen op de woningmarkt
De Nederlandse economie herstelt. In combinatie met de lage rente en de beperkte nieuwbouw stuwt dit ook het herstel van de woningmarkt. Huizenprijzen stijgen in vrijwel alle regio’s, hoewel de regionale verschillen groot zijn. Het is wenselijk dat het herstel van de woningmarkt wordt gebruikt om de schokbestendigheid van de woningmarkt verder te vergroten. Een versnelde versobering van de hypotheekrenteaftrek, een verdere verlaging van de LTV-limiet na 2018 en meer woningen in het vrije segment van de huurmarkt zijn daarom nodig.
Risicokaart
Onderstaande risicokaart geeft een schematisch overzicht van de belangrijkste risico’s voor de financiële stabiliteit. De grootte van een cirkel geeft de omvang van het risico weer. De kleur van de cirkel geeft weer of een risico over de middellange termijn bezien toenemend (rood), afnemend (groen) of constant (grijs) is.