Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Beleggingen huishoudens bereiken recordomvang in tweede kwartaal 2024

Nieuws

De omvang van de beleggingen van Nederlandse huishoudens bereikte in het tweede kwartaal van 2024 een recordhoogte van € 185 miljard. Deze waardestijging werd voornamelijk gedreven door de stijgende wereldwijde aandelenmarkten, hoewel deze in de loop van het derde kwartaal weer daalden. Onderliggend steeg ook de marktwaarde van beursgenoteerde aandelen in de portefeuilles van Nederlandse particulieren naar een nieuw record.

Gepubliceerd: 20 augustus 2024

Jonge vrouw achter laptop met kind op bank.

In totaal steeg de waarde van het effectenbezit van Nederlandse huishoudens met € 4,1 miljard ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024, tot € 185,0 miljard (+2,3%). Daarmee werd een recordhoogte bereikt: de vorige piek van € 182,7 miljard dateerde van december 2021.

Bron: statistieken DNB

Bij De Nederlandsche Bank stellen we onafhankelijk statistieken op over de Nederlandse financiële sector en economie. Dit artikel is gebaseerd op die cijfers. Meer informatie over onze statistieken en alle dashboards vind je op de Statistiek homepage.

De waardestijging werd voornamelijk gedreven door koersontwikkelingen op aandelenmarkten. In het tweede kwartaal van 2024 steeg de AEX-index met 4,7% tot 923 punten en in de maand erop werd in juli zelfs een historisch hoogtepunt van 944 punten bereikt. In de afgelopen weken zakten de wereldwijde aandelenkoersen. Momenteel komt de AEX rond de 900 punten uit.

Het totale effectenbezit van Nederlandse huishoudens bestaat voor het grootste deel uit posities in beleggingsfondsen. De waarde van de aangehouden participaties in deze beleggingsfondsen steeg het afgelopen kwartaal met € 2,2 miljard tot € 114,4 miljard (+1,9%). Daarmee werd een eerdere piek van € 115,5 miljard in december 2021 bijna geëvenaard.

Directe posities in beursgenoteerde aandelen ook naar recordhoogte

Naast beleggingsfondsen maken beursgenoteerde aandelen een groot deel uit van de beleggingsportefeuilles van particulieren. De waarde van beursgenoteerde aandelen steeg in het tweede kwartaal van 2024 met € 1,3 miljard tot een recordhoogte van € 63,4 miljard (+2,0%). Daarmee gaat een eerdere piek van € 62,6 miljard van oktober 2021 uit de boeken.

De stijging van de aandelenportefeuilles werd met name gedreven door de beleggingen in binnenlandse en buitenlandse techbedrijven als Alphabet, Apple, ASMI, ASML en Nvidia. De waardetoename van deze vijf aandelen gezamenlijk was € 1,2 miljard in het tweede kwartaal van 2024 en daarmee gelijk aan de gehele stijging van de omvang van de aandelenportefeuille. In de loop van het derde kwartaal zijn de koersen van veel techbedrijven echter weer gedaald. 

Door de stijging was ASML (€ 3,9 miljard) aan het einde van het tweede kwartaal van 2024 het bedrijf waarin Nederlandse huishoudens het op een na meest beleggen, gevolgd door Rabobank Ledencertificaten (€ 3,5 miljard). Het bedrijf waar huishoudens al lange tijd het meest in beleggen is Shell (€ 5,0 miljard).

Obligatiebezit neemt weer toe sinds rentestijgingen

Hoewel de omvang van het obligatiebezit een beperkt deel van de effectenportefeuilles betreft, is deze stijgende sinds begin 2023. De waarde van aangehouden obligaties piekte met een omvang van € 7,2 miljard in het tweede kwartaal van 2024. Een mogelijke verklaring zijn de recent gestegen rentes.

Omvang beleggingen huishoudens in perspectief

Het totale effectenbezit van Nederlandse huishoudens bestaat uit beursgenoteerde aandelen, beleggingsfondsen en obligaties voor in totaal € 185 miljard in het tweede kwartaal van 2024. Ter vergelijking: Nederlandse huishoudens hebben veel meer spaargeld op spaarrekeningen bij Nederlandse banken (€ 480,8 miljard) dan beleggingen. Ook staat er nog € 116,4 miljard op betaalrekeningen bij Nederlandse banken. Huishoudens hebben daarnaast nog omvangrijke vermogens bij pensioenfondsen en verzekeraars, in eigen ondernemingen en in de huizenmarkt, die buiten het directe effectenbezit vallen.

Volgens recente cijfers van het CBS telt Nederland 8,4 miljoen particuliere huishoudens, waarvan volgens onderzoek van de AFM ongeveer een kwart huishoudens beleggen (1,9 miljoen).

Ontdek gerelateerde artikelen