Eurobiljetten van duurzaam katoen
Alle eurobiljetten van DNB zijn voor 100% van duurzaam katoen gemaakt. Katoen groeit aan planten in tropische gebieden. De witte katoenbolletjes worden geplukt en in een fabriek verwerkt en gekamd tot lange garens. Die garens worden gebruikt in de kledingindustrie. Tijdens het kammen van de katoenbolletjes blijven er restjes over. En van die restjes laat DNB eurobiljetten maken. De duurzame katoenverbouw is minder slecht voor het milieu en de katoenplukkers krijgen een hoger loon dan in de traditionele katoenverbouw.
Controle en uitgifte van contant geld
Winkeliers en andere ondernemers storten de ontvangen eurobiljetten af bij hun bank. Of laten die ophalen door een waardetransporteur. De transporteurs brengen deze biljetten naar een geldtelcentrale. Daar wordt gecontroleerd of ze echt, schoon en onbeschadigd zijn. De goedgekeurde biljetten gaan terug naar de geldautomaten. De overige biljetten gaan voor een extra controle naar DNB. Biljetten die vies of erg beschadigd zijn, worden afgekeurd en versnipperd. Is er een vals biljet aangetroffen? Dan gaat DNB dat verder onderzoeken. De goedgekeurde biljetten geeft DNB weer uit. Ook euromunten komen terug bij DNB. De goedgekeurde munten worden weer uitgegeven. Zo zorgt DNB ervoor dat de kwaliteit van ons contante geld hoog blijft.
Heb je een beschadigd eurobiljet of euromunt? Lees hoe je daarvoor een vergoeding kan aanvragen.
Echte en valse biljetten
Eurobiljetten zijn goed beschermd tegen vervalsing. Dankzij de echtheidskenmerken zoals het watermerk en hologram. Het risico dat je een vals biljet tegenkomt, is dan ook klein. In 2024 zijn 24.100 valse eurobankbiljetten aangetroffen in Nederland. Bij de controles van DNB en de banken blijkt maar één van de 100.000 biljetten vals te zijn.
Benieuwd hoe je een verdacht biljet kan controleren en wat je met een vals biljet moet doen?
Contant geld: nu en in de toekomst
De euro is het enige wettige betaalmiddel in alle eurolanden. En het is publiek geld: het wordt uitgegeven door de centrale banken van Europa. Zij zetten zich ervoor in dat iedereen veilig en gemakkelijk kan betalen met eurobiljetten en euromunten. Nu en in de toekomst.
Lees meer over de Visie op betalen 2022-2025