Toezicht in de praktijk
Voor het toezicht is veel data nodig. Instellingen sturen rapportages op zodat de toezichthouders zien hoe ze er financieel voorstaan. Ook voeren toezichthouders regelmatig gesprekken met bijvoorbeeld de directie en risicomanagers van een instelling. En soms doen ze uitgebreid onderzoek bij de instelling zelf. Bijvoorbeeld om de financiële boekhouding door te spitten. Of om de IT-systemen te controleren of de bedrijfscultuur te onderzoeken. Ze letten daarbij vooral op de risico’s. Daarbij is er meer aandacht voor de grote instellingen dan de kleine. Want als het bij een groot bedrijf niet goed gaat, heeft dat grotere gevolgen.
Ingrijpen bij een financiële instelling
Hebben de toezichthouders zorgen over een instelling? Dan grijpen ze in. Soms helpen een stevig gesprek en duidelijke afspraken om problemen zo snel mogelijk op te lossen. Of de instelling moet bijvoorbeeld een extra geldpotje aanhouden om verliezen op te vangen. Bij grotere zorgen gaan de toezichthouders over op zwaardere middelen. Zo kunnen ze een boete opleggen.
Een bank of verzekeraar gaat failliet
Als een bank of verzekeraar failliet gaat of dreigt om te vallen, dan streeft DNB ernaar de schade te beperken voor de rekening- of de polishouders. Deze taak noemen we resolutie. In resolutie maakt de bank of verzekeraar een doorstart of wordt die verkocht aan een ander partij. Als een bank failliet gaat, krijgt u uw geld terug tot maximaal EUR 100.000. Dit is de depositogarantie. DNB voert deze garantieregeling uit.
ECB en de grote banken
De Europese Centrale Bank (ECB) houdt toezicht op alle grote banken van het eurogebied. In Nederland zijn dat onder andere ING, ABN AMRO, de Volksbank en de Rabobank. De nationale toezichthouders zoals DNB controleren alle kleinere banken. Dit doen ze in samenwerking met de ECB. De ECB kan altijd beslissen om zelf direct toezicht te houden op een van deze kleinere banken. Lees meer over het Europese toezicht.
Toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba
DNB houdt toezicht op financiële instellingen in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. In dit toezicht werkt DNB samen met de AFM en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.