Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Toezicht Geldtransactiekantoren CN

De Nederlandsche Bank (DNB) is op grond van de Wet financiële markten BES (Wfm BES) belast met integriteittoezicht op en vergunningverlening aan geldtransactiekantoren in Bonaire, Sint Eustatius en Saba, gezamenlijk Caribisch Nederland of ook wel BES genoemd. De wetgever wil met de Wfm BES de integriteit van het financiële stelsel bevorderen door middel van regulering van de geldtransactiesector. De Wfm BES levert daarmee een bijdrage aan het tegengaan van witwassen van misdaadgelden en terrorismefinanciering via in Caribisch Nederland gevestigde geldtransactiekantoren.

De operationele toezichtpraktijk – waar komen DNB en het onder toezicht staande geldtransactiekantoor elkaar tegen – bestaat uit een aantal typen activiteiten:

  • het toelaten van een geldtransactiekantoor tot de markt (bijvoorbeeld door vergunningverlening);
  • het verzamelen van informatie bij het onder toezicht staande geldtransactiekantoor en het beoordelen daarvan aan de hand van de toezichtvereisten;
  • het bijsturen en interveniëren bij het onder toezicht staande geldtransactiekantoor bij niet-naleving van toezichtvereisten.

Voor ons toezicht op de sector zijn de volgende thema’s van belang. Onderaan deze pagina vindt u relevante, actuele publicaties voor deze sector.

Thema’s

Wegwijzer 

Bent u als geldtransactiekantoor in Caribisch Nederland actief of wilt u actief worden? Op de pagina Markttoegang vindt u meer informatie en de bijbehorende aanvraagformulieren.

Mocht u iets niet kunnen vinden, dan kunt u altijd contact opnemen met onze Publieksvoorlichting (in het Nederlands of het Engels). Bel ons op +31 020 524 9111 (gratis) op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur (Nederlandse tijd). Of e-mail naar info@dnb.nl. 

Vermogensscheiding

Geldtransactiekantoren moeten adequate maatregelen treffen ter waarborging en bescherming van de rechten van hun cliënten. Een vermogensscheiding en bescherming is onder meer en vooral van belang in het geval van surséance van betaling of een faillissement van het geldtransactiekantoor.

Geldtransactiekantoren houden in het geval van geldtransfers (of: ‘money transfers’) voor korte of langere tijd gelden of geldswaarden van cliënten onder zich. Zolang een geldtransfer niet volledig is uitgevoerd en het te transfereren bedrag nog niet aan de begunstigde is uitbetaald, bestaat dus het risico dat de gelden verloren gaan, omdat het betrokken geldtransactiekantoor in de tussentijd in surséance van betaling of in staat van faillissement is komen te verkeren. Om tegen te gaan dat de cliënt van het geldtransferkantoor in dat geval zijn of haar geld kwijt is of dat de begunstigde van een nog niet voltooide geldtransfer niets ontvangt, is het belangrijk dat van een geldtransactiekantoor dat in of vanuit Caribisch Nederland geldtransfers uitvoert, verlangd wordt dat dit kantoor adequate maatregelen treft om de gelden die het heeft ontvangen ten behoeve van een geldtransfer veilig te stellen. Dit vereiste geldt ongeacht van wie de ontvangen gelden afkomstig zijn en zolang die gelden nog niet zijn betaald of betaalbaar zijn gesteld aan de begunstigde.

Voor het veiligstellen van de ontvangen gelden zijn diverse methoden denkbaar, zoals een onvoorwaardelijke bankgarantie of een daarmee vergelijkbare garantstelling van een derde, of het overboeken van de ontvangen gelden naar een afgescheiden rekening. Het is aan het betrokken geldtransactiekantoor om een adequate methode voor vermogensscheiding door te voeren.

Integriteitstoezicht

DNB ziet toe op de maatregelen die geldtransactiekantoren hebben getroffen in hun bedrijfsvoering ter beheersing van integriteitsrisico’s op grond van de Wfm BES. Daarnaast wordt specifieke aandacht gegeven aan de maatregelen op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES (Wwft BES) en de Sanctiewet 1977. Deze wetten zijn van toepassing op geldtransactiekantoren die actief zijn in Caribisch Nederland.

Meer informatie over de integere bedrijfsvoering in de Wfm BES, de Wwft BES en de Sanctiewet 1977 vindt u op deze pagina.

Register

In het register zijn de vergunningen opgenomen die door DNB op grond van de Wfm BES zijn verleend. In het algemeen moeten financiële ondernemingen over een vergunning van DNB beschikken om activiteiten te mogen verrichten in Caribisch Nederland.

Het register is opgesteld op grond van de artikelen 2:19 en 2:20 van de Wfm BES en de artikelen 2:12 tot en met 2:14 van het Besluit financiële markten BES (Bfm BES).