Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Duurzame eurobankbiljetten

Eurobankbiljetten van duurzaam katoen

In 2024 laat DNB 183 miljoen 50-eurobiljetten drukken. Deze biljetten zijn voor gebruik in Nederland én de andere eurolanden. Alle biljetten die DNB laat drukken, zijn gemaakt van duurzaam katoen.

Geen papier maar katoen

Altijd gedacht dat bankbiljetten van papier worden gemaakt? Dat is niet zo. Ze worden gemaakt van katoen. Of, beter gezegd, van restjes katoen. Biljetten van katoen zijn sterker dan biljetten van papier. Dat betekent dat ze langer meegaan.

Bankbiljetten van restjes katoen

Katoen groeit aan planten in tropische gebieden. De witte katoenbolletjes worden geplukt en in een fabriek verwerkt en gekamd tot lange garens. Die garens worden gebruikt in de kledingindustrie. Tijdens het kammen van de katoenbolletjes blijven er restjes over. Deze kleine stukjes noemen wij kammelingen. En daarvan maken wij bankbiljetten.

Duurzame en traditionele katoenverbouw

DNB heeft er in 2007 voor gekozen om duurzaam katoen te gaan gebruiken voor de productie van bankbiljetten. Naarmate de duurzame katoenverbouw uitbreidt, kunnen wij meer duurzame katoenresten verwerken in onze biljetten. Sinds 2019 worden al onze nieuwe biljetten volledig gemaakt van duurzaam katoen. De duurzame katoenverbouw is milieuvriendelijker dan de traditionele katoenverbouw, waarin veel chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. En in de duurzame katoenverbouw krijgen de boeren en katoenplukkers een beter loon.

Fairtrade katoen

Soorten katoen

Voor onze bankbiljetten gebruiken we een mengsel van de volgende soorten katoen:

  • Fairtrade-katoen

    Bij fair trade krijgen de boeren een vooraf afgesproken minimumprijs. Er gelden strenge milieueisen. 75% van de Fairtrade katoen is ook biologisch gecertificeerd. Lees meer over Fairtrade-katoen.
  • Biologisch katoen

    Bij biologisch geteelde katoen gebruiken de boeren geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Lees meer over biologisch katoen.
  • Better Cotton Initiative (BCI-label)

    De vraag naar duurzaam katoen overstijgt het aanbod op de wereldmarkt. Daarom gebruikt DNB ook de katoen van het Better Cotton Initiative, een initiatief om de gewone katoenproductie te verduurzamen. BCI stelt eisen aan milieuvriendelijkere productie en waardig werk. De focus ligt op continue verbetering. Lees meer over BCI.

Eurobankbiljetten gaan langer mee

Streven van DNB is dat de bankbiljetten lang mee kunnen. Dan hoeven we minder nieuwe biljetten te drukken. Dat is goed voor het milieu en scheelt kosten. Belangrijk voor de levensduur van een bankbiljet zijn de kwaliteit van het materiaal en de coating: een beschermend laagje. Bankbiljetten van 5, 10 en 20 euro hebben een beschermend laagje zodat ze langer meegaan. Om de levensduur van bankbiljetten verder te verbeteren, doen we testen. We testen bijvoorbeeld of een bankbiljet mee kan in de wasmachine.

Ontdek gerelateerde artikelen