Waar de inkomensstromen naar laagbelastende jurisdicties opdrogen, gaat er relatief meer BDI-inkomen naar landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en landen uit de Economische en Monetaire Unie. Hiervan mag worden verondersteld dat dit voortkomt uit meer reële investeringsactiviteiten.
Aangezien de uitstroom naar andere doorstroomlanden zoals Zwitserland, Ierland en Luxemburg niet toeneemt, lijkt het onwaarschijnlijk dat winsten via andere doorstroomjurisdicties alsnog in landen met een laag belastingtarief belanden.
Strengere wet- en regelgeving rondom belastingontwijking
Dat er minder inkomen uit buitenlandse directe investeringen via Nederland naar laagbelastende landen stroomt, hangt vermoedelijk samen met nieuwe nationale en internationale wet- en regelgeving. Zo verbieden de Ierse belastingautoriteiten sinds 2020 de zogeheten ‘Double Irish with a Dutch Sandwich’-constructie, die met name populair was onder Amerikaanse technologiebedrijven. Met deze bekende fiscale methode probeerden multinationals hun belastingdruk te minimaliseren door winsten via Ierland en Nederland in landen met een laag belastingtarief te plaatsen.
Bovendien werd in Nederland op 1 januari 2021 de Wet bronbelasting van kracht. Deze belasting is van toepassing op rente- of royaltybetaling door een in Nederland gevestigd lichaam aan een gelieerd lichaam in een laagbelastend land. Het zijn in het bijzonder de inkomens die onder deze bronbelasting vallen die het hardst gedaald zijn. Zo lagen in 2021 de rente- en royaltybetalingen naar LBJ’s maar liefst 96 procent lager dan in 2019.
Nederland blijft wereldspeler in buitenlandse directe investeringen
Hoewel de doorstroom van inkomen naar landen met een laag belastingtarief aanzienlijk is afgenomen, blijft Nederland in het algemeen een groot doorstroomland. Cijfers van DNB tonen dat de hoeveelheid inkomende buitenlandse directe investeringen in 2021 EUR 4.700 miljard bedroeg, een stijging van EUR 200 miljard ten opzichte van 2020. Daarmee vertegenwoordigt Nederland ongeveer 10% van het mondiale totaal.
Overigens zijn niet alle inkomens uit BDI die via Nederland lopen fiscaal gedreven. Ook andere aspecten zoals een gedegen juridische infrastructuur, investeringsbescherming, de flexibiliteit van het ondernemingsrecht en de aanwezigheid van veel financieel, fiscaal of juridisch dienstverleners maken van Nederland een aantrekkelijk vestigingsland.