Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Hypotheekrentes banken

De gemiddelde rente bij nieuw afgesloten hypotheken via banken daalde de voorbije jaren trendmatig. Dit was deels een gevolg van het ruime monetaire beleid van de ECB om de economie te stimuleren. Daarnaast speelde het toetreden van nieuwe hypotheekverstrekkers een rol. Sinds 2022 stijgt de hypotheekrente weer, onder meer vanwege het aangepaste rentebeleid van de ECB, bedoeld om de inflatie te bestrijden. DNB verzamelt geen hypotheekrentegegevens van andere financiële instellingen dan banken.

Rente nieuw uitgegeven hypotheken

Behalve de algemene marktomstandigheden hangt de hypotheekrente voor de individuele hypotheeknemer af van twee factoren: de risicoklasse van de lening en de looptijd van de rentevaste periode die de koper kiest. In het algemeen geldt dat een hoge risicoklasse van de lening en een lange rentevaste periode leiden tot een hogere hypotheekrente. Grafiek 1 laat de ontwikkeling van de bancaire rente voor nieuwe afsluiters naar rentevaste periode zien.

Rente op hypotheekvoorraad

De bancaire rente op uitstaande woninghypotheken van huishoudens in Nederland is na een lange periode van rentedalingen vanaf de tweede helft van 2022 voor het eerst weer gaan stijgen. Dit als gevolg van stijgende ECB (beleids)rentes.

Omvang nieuwe hypotheekleningen naar rentevaste periode

Grafiek 3 toont de waarde van nieuw afgesloten hypotheken naar rentevaste periode. Door de zeer lage rente van de voorbije jaren was het voor huizenkopers aantrekkelijk om de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. Zo zijn zij immers verzekerd van jarenlange lage rentelasten, ook als de rente weer gaat stijgen.

Sinds het begin van 2022 stijgt de hypotheekrente snel, waardoor hypotheken met een kortere rentevaste periode relatief gezien weer aan populariteit winnen.

Onderwerpen woninghypotheken