Wanneer resolutie?
Het uitgangspunt van DNB is dat Nederlandse CCP’s failliet kunnen gaan, net als andere financiële ondernemingen. Tenzij de gevolgen voor de economie, financiële stabiliteit of overheidsfinanciën te groot zijn. In dat geval komt DNB als resolutieautoriteit in actie en wordt een CCP in resolutie genomen. DNB heeft daarvoor verschillende instrumenten tot haar beschikking (zie voorbereidingen en instrumenten). Zo kan de falende CCP bijvoorbeeld een (gedeeltelijke) doorstart maken, zelfstandig of als onderdeel van een andere partij, of kan deze worden ondergebracht in een tijdelijke overbruggingsinstelling.
Uiterste oplossing
Resolutie is een uiterste oplossing. Elke Nederlandse CCP valt onder regulier toezicht van DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Op basis van de Europese Verordening voor herstel en afwikkeling van centrale tegenpartijen zijn CCP’s verplicht om een herstelplan op te stellen. In het herstelplan geeft de CCP aan hoe zij, als zij de prudentiële regels doorbreekt of dreigt te doorbreken, weer tot een gezonde bedrijfsvoering komt. Als het de CCP niet lukt te herstellen, of als DNB verwacht dat herstelmaatregelen het falen van de CCP niet kunnen voorkomen, dan wordt de CCP afgewikkeld; of door de curator in faillissement, of door DNB in resolutie.
Welke CCP’s in resolutie
DNB neemt een CCP alleen in resolutie als een faillissement te grote maatschappelijke gevolgen zou hebben, er geen redelijk vooruitzicht is op alternatieve private maatregelen en de resolutiedoelstellingen niet (in dezelfde mate) behaald kunnen worden in normale insolventieprocedures.
Een faillissement van een CCP zou grote nadelige gevolgen kunnen hebben, omdat CCP’s een spilfunctie in het financiële systeem vervullen. Ze staan tussen koper en verkoper van bijvoorbeeld aandelen of derivaten in, en garanderen de aan de transactie verbonden rechten en plichten. Door het gebruik van CCP’s zijn banken, pensioenfondsen, en verzekeraars minder kwetsbaar voor het risico dat een tegenpartij haar verplichtingen niet nakomt. CCP’s dragen daarmee bij aan een stabieler financieel systeem. Daarom is het belangrijk dat als een CCP omvalt, de eventuele kritieke functies van die CCP behouden blijven. Zo wordt de kans kleiner dat het financiële systeem ontwricht raakt, bijvoorbeeld doordat transacties niet kunnen doorgaan en dit falen zich binnen de financiële markt verspreidt.
Om te bepalen of een CCP kritieke functies heeft, kijkt DNB onder andere naar de volgende zaken:
- aard en omvang van de bedrijfsactiviteiten
- eigendoms-, juridische en organisatiestructuur
- risicoprofiel
- vervangbaarheid
- verwevenheid van de CCP met het financiële stelsel