Online training: hoe herken je valse en voor omloop ongeschikte eurobankbiljetten
De Nederlandsche Bank (DNB) biedt voor medewerkers van winkels, die namens een bank betaaldiensten verlenen, een online training aan voor het leren herkennen van valse en voor omloop ongeschikte eurobankbiljetten.
Cash in shop
Het gaat hier om het opnemen van contant geld van een betaalrekening bij een kassa van een winkel, zonder dat daar iets wordt gekocht. Als deze winkelmedewerkers geld uitgeven aan het publiek moeten de eurobankbiljetten op echtheid en geschiktheid zijn gecontroleerd. Zo zorgen we ervoor dat alleen echte en schone biljetten in omloop blijven. De verdachte, vervuilde en gescheurde biljetten moeten zij inleveren bij de bank.
De controle kan op twee manieren plaatsvinden: door middel van een gecertificeerde bankbiljettensorteermachine of door personen die deze training hebben afgerond met een examen en hiervoor een certificaat hebben behaald.
Winkelmedewerkers kunnen nu al de training online volgen via deze link. Het afronden van de training met een certificaat is pas mogelijk vanaf medio 2025.
De Nederlandsche Bank voert vanaf september 2025 controles uit bij winkels die deze betaaldienst aanbieden. Bij een controle kan een winkelmedewerker die de kassa bedient gevraagd worden het certificaat te tonen en zich te legitimeren.
Bescherming euro
Eurobankbiljetten die van een betaalrekening worden opgenomen, moeten zijn gecontroleerd op echtheid en geschiktheid door de geldverwerker die ze uitgeeft aan het publiek. Dit geldt bijvoorbeeld voor opnames uit een gelduitgifteautomaat, maar ook wanneer een rekeninghouder bij een winkel contant geld opneemt zonder een aankoop te doen.
De Europese Verordening 1338/2001 (aangepast door Verordening 44/2009) tot vaststelling van maatregelen die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de euro tegen valsemunterij, geeft aan wie de geldverwerkers zijn en hoe de controles moeten plaatsvinden.
Zie voor meer achtergrondinformatie over detectieapparaten en bankbiljetsorteermachines de website van de ECB: Link: Contantgeldverwerkers
Invoering Betalingsdienstenverordening
In 2027 zal de Europese Betalingsdienstenverordening van kracht worden. Deze verordening zal onder andere toestaan dat een pashouder eurobankbiljetten kan opnemen van zijn/haar betaalrekening bij een toonbankinstelling (bijvoorbeeld een winkel) die deze dienst aanbiedt, zonder dat er een overeenkomst is met een bank. De toonbankinstelling kwalificeert zich als geldverwerker en moet alle eurobankbiljetten controleren met een bankbiljettensorteermachine of door daartoe opgeleid personeel.
Bijpinnen
Het is toonbankinstellingen nu al toegestaan om eurobankbiljetten te verstrekken aan de houder van een betaalpas bij het afrekenen van producten/diensten. Deze betaaldienst is vrijgesteld waarbij de toonbankinstelling zich ook niet kwalificeert als geldverwerker. Deze betaaldienst is ook bekend als “cash-back” of “bijpinnen”.